I still haven't found what I'm looking for

Pitam se, šta je to što nas može trajno usrećiti? Čini mi se, da su svi ti mali, dragoceni trenuci "sreće" koji prođu brže i nego što su došli, nekako površni, dovoljni samo da preguramo dan, ali ne i da formiraju nešto dublje i trajnije; nešto što će nam reći - to je to što ti je potrebno, uhvati ga i ne puštaj.

Imam osećaj da svakodnevno puštamo tu istu sreću da prođe pored nas, jer ne umemo da je prepoznamo. Ona je za svakoga od nas spoj nečega drugačijeg, neprepoznatljivog za druge, a vrlo često i za nas same. Ponekad mislimo da je to što imamo za nas dovoljno i da više od toga ne može. Jako se plašimo da to izgubimo, i upravo u trenutku kada se to desi, mi shvatimo da to zapravo i nije bilo to što nam je bilo potrebno. Ali šta jeste?

U tome i jeste stvar. Kad sve ono što smo mislili da jeste, postane ono što nije, šta onda? Kako otkriti "to nešto", a ne stvarati još iluzija, zabluda, ne obmanjivati sebe? A i kako bi prepoznali, ako to do sad nismo osetili, doživeli? Kažu, kad se "to nešto" dogodi, jednostavno znaš. Ali da li je zaista tako? Jer sve ono što smo mislili da znamo do tad, tog istog trenutka pada u vodu. Prestaje da postoji. Poništava se. Gubi smisao. I šta nam od svega toga preostaje?

Da ponovo prigrlimo sve to, i krenemo ispočetka, započnemo još jedan začarani krug, koji će nas eventualno dovesti do potpuno iste tačke gde ništa ne znamo, i ništa nije bitno. Ali svejedno ćemo to učiniti, jer ni sami ne znamo šta je to što trajno menja našu strukturu bića, koje je ispunjeno i srećno, I to je njegovo trajno stanje. Jednostavno ne znamo, a možda je upravo tu, ispred nas, i samo čeka da bude prepoznato, prihvaćeno. Možda gledamo u to svaki dan, a nismo u stanju da vidimo.

Nije nedostižno - ne može biti. Potrebno je izoštriti um i sagledati sve mnogo šire od onoga kako smo naučeni. A naučeni smo da se ograničavamo i kočimo pred nepoznatim, da se plašimo života više nego smrti. Da bežimo od sebe i svojih strahova, umesto da im se suprostavimo i neprestano potvrđujemo sebi koliko smo hrabri i jaki. Jer ni sami ne znamo u kojoj meri to zapravo jesmo, dok nam to ne postane jedina opcija. 

Kad se nađeš oči u oči sa najvećim strahom koji nisi ni mogao da zamisliš, onda shvatiš koliko si se zapravo bojao svega onoga čega nisi morao, a što je u tim trenucima apsolutno nebitno; jer sad moraš biti veći od samog sebe da bi pobedio. Preživeti - druga opcija jednostavno ne postoji. Prevazići taj strah, znači prevazići samog sebe. I to je jedini takmičar sa kojim se treba nadmetati.

Ali, kad sve to prođe, i dalje ostaje ista nedoumica, ista bol, ista večnost. Ne tragaj, stvaraj, i naći ćeš. Ne lutaj, zastani, oslušni, pogledaj i oseti. Tu je, samo treba da mu daš sebe i taj trenutak. I da to stvarno želiš. 

"I believe in the Kingdom come, then all the colors will bleed into one, bleed into one, but yes, I'm still running. And I still haven't found, what I'm looking for."*


*U2. The Joshua Tree. May 1987. I Still Haven't Found What I'm Looking For

Copyright © December 2020. Danijela Mališić. All Rights Reserved.




Comments

Popular posts from this blog

Povratak

Bespuća

Someone You Loved