Povratak

Probudi te tako jednog jutra osećaj da je gotovo. Gotovo sa suzama, gotovo sa bolom, nema više krivice i sumnje u sebe. Znaš da si iz još jedne borbe izašao jači. Ali u isto vreme, čini se da ne osećaš ništa. Tup si, prazan, utrnuo; čini ti se da je sve što je od tebe ostalo samo ljuštura. Razočaran si, jer sada jasno vidiš svoju priču, koja kao da se nekad desila nekom drugom, negde tamo daleko. 

Izdahneš. Probaš da umiriš savest bar na trenutak. I dalje si tu, nisi se dao slomiti. Sebe si pobedio, još jednom. Nasmešiš se. I dalje ništa. Tu si, nije te progutao ponor. A mislio si da si izgubio. Preživećeš i ovaj put, jer to je ono što najbolje radiš. Ispočetka, ma kuda te odvelo. Stisneš zube i poveruješ u bolje sutra. Jer to je jedino što ti je preostalo. Sjaj u tvojim očima, videćeš ga ponovo; samo ovaj put ne dozvoli da ga oduzme neko ko ga ni sam nije imao, niti ga je znao prepoznati, onako suštinski, bezuslovno.

Vrati svoje nazad. I sledeći put budi obazriviji. Postoje delovi tebe koje moraš sačuvati po svaku cenu. Ne predaj sve tako lako, jer ćeš kad-tad morati da se vratiš po to. A da za promenu, radi svog mira, jednostavno odeš? Ne zato što si poražen ili slab, već zato što konačno biraš sebe. I pobedjuješ, tu nema nikakve sumnje. Sve te praznine kojima se trenutno krećeš, dobiće savršen smisao samo onda. A ako je nešto učinilo da se tako osećaš, onda ti nije ni bilo namenjeno.

Skloni smo iluzijama, jer nam je uvek lakše da pobegnemo u taj svet, i odsanjamo, nego da se suočimo sa istinom. Ali niko ne želi da živi zaslepljen zauvek, niti je to moguće. Realnost udara pre ili kasnije i moramo biti spremni. Ne zato što smo bilo šta loše nužno zaslužili, već je tu da nam pomogne da bliže shvatimo sebe i svoju svrhu. A ona nipošto ne zavisi od drugih ljudi, niti situacija u koje smo dovedeni. Prepoznaćeš to onog momenta kad se distanciraš od svega što te je toliko duboko ranilo i pokušaš da razumeš.

I kada o svemu što se desilo, budeš u stanju da pričaš sa osmehom, znaj da si, vodjen sopstvenom svrhom, konačno prihvatio sebe u potpunosti. Udahneš. Savest ti je mirna. Nasmešiš se najlepše što umeš. Vidiš svoj odraz u ogledalu. Gledaš u jačeg, boljeg sebe. I sjaj u tvojim očima je ponovo tu, jer si se vratio sebi. Vratio si se kući. 

"U tvome oku je dragi kamen, ili to suzu, čuvaš za mene; al’ ja sam samo snoviđenje, koje ti kaže: “Raduj se!”*


*Film. Jurislav Stublić Jura. Mi nismo sami. Sva čuda svijeta. 1983.

Copyright © Danijela Mališić. 22.02.2022. All Rights Reserved.

Comments

Popular posts from this blog

Bespuća

Someone You Loved